tisdag 9 december 2014

C-vitamin lindrar ansträngningsutlöst bronkkonstriktion

Mer än 10 procent av den allmänna befolkningen och upp till 90 procent av personer som tidigare diagnosticerats med astma har ansträngningsutlöst bronkkonstriktion. Vanliga symtom är hosta, väsande andning och tryck över bröstet. En ny studie visar att tillskott av C-vitamin kan mildra symptomen.

Fysisk aktivitet ökar fria radikaler, och därmed kan en antioxidant som C-vitamin ha vissa effekter. C-vitamin är dessutom aktivt i metabolismen av histamin, prostaglandiner och cysteinylleukotriener, som alla påverkar ansträngningsutlöst bronkkonstriktion.


Finska forskare har genomfört en analys av en studie av personer som hade astma och led av ansträngningsutlöst bronkkonstriktion. Det visade sig att C-vitamin kan ha en stor inverkan på de små luftvägarna.

Det verkar därför rimligt att fysiskt aktiva personer bör testa om tillskott av C-vitamin är fördelaktigt på individuell basis, om de har dokumenterat ansträngningsutlöst bronkkonstriktion eller lider av luftvägssymtom som hosta eller halsont efter intensiv träning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar