söndag 19 oktober 2014

Vad är nyttigast: öl eller vin?

Det sägs att det finns två typer av människor: vindrickare och öldrickare. Vin anses hälsosammare än öl, men stämmer det verkligen?

Rött vin innehåller mycket antioxidanter - som resveratrol och quercetin - som är bra för hjärnan och minskar risken för hjärtsjukdomar genom att öka nivåerna av det goda kolesterolet HDL. Den franska dieten innehåller massor av smör och ost, men de har ändå mycket mindre hjärtsjukdomar än i andra länder. Den höga konsumtion av rödvin kan vara en orsak.
Även öl innehåller antioxidanter och viktiga B-vitaminer, som niacin och folsyra. Öl kan förbättra benhälsa och minska risken för att utveckla njursten med 41 procent, kanske för att öl har en urindrivande effekt.

Öl vs Vin
Både öl och vin är alltså nyttiga. Det viktiga är kanske mängden man dricker. En studie från 2010 publicerad i tidskriften Alcoholism: Clinical and Experimental Research fann att de som inte dricker alkohol under en 20-årsperiod hade en dödligheten på 59 procent, måttliga alkoholkonsumenter som konsumerar lite eller inget vin hade en dödlighet på 50 procent, medan måttliga alkoholkonsumenter som drack mest vin hade 32 procent dödlighet. När forskarna grävde lite djupare i materialet såg de ingen skillnad mellan öl och vin, däremot att måttlig alkoholkonsumtion kan öka livslängd och förbättra hälsan. Se vidare nedan:


wine or beer
Made available by: comparecamp Author: Julia Visit our: Tumblr

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar