måndag 8 december 2014

Granatäpplen är bra för brösten

Granatäpplen är inte bara vackra att se på och goda att äta, de verkar också motverka vissa typer av bröstcancer. I en studie publicerad i Cancer Prevention Research, fann man att granatäpplen innehåller sex typer av fytokemikalier som kan förhindra bröstcancer genom att blockera aromatas, ett enzym känt för att spela en nyckelroll i de flesta typer av bröstcancer. Aromatas omvandlar androgener till östrogener, och omkring 75 % av alla bröstcancerpatienterna drabbas av östrogenrelaterad bröstcancer.

Särskilt en sorts fytokemikalie, som kallas urolithin B, visade sig förhindrade spridningen av östrogen i bröstcancerceller. Fytokemikalier är naturligt förekommande ämnen från växter som kan gynna hälsan. De övriga fytokemikalier i granatäpplen som hämmar aromatas är urolithin A, metanol UA, acetylerade UB, metylerad UB och UB sulfat.

Sedan tidigare är granatäpplets hälsoeffekt vid bland annat prostatacancer dokumenterad. Det är inte lätt att rensa granatäpplen, men med tanke på hälsoeffekterna är det mödan värt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar