fredag 14 november 2014

Varför gillar män rumpor?

Kim Kardashian visar upp en inoljad jättelik rumpa i Paper Magazine. Männen jublade och kvinnorna ilsknade till. Så ser ingen rumpa ut, skrev kritikerna. Men män verkar gilla stora rumpor och smala midjor.

Evolutionsbiologer tror att männens intresse för stora rumpor bygger på en instinktiv förkärlek för kvinnor med perfekt midja-höft-kvot. Ju mindre midjan är i förhållande till höften, desto attraktivare är kvinnan. Detta faktum har kanske en biologisk rot, eftersom kvinnor med smala midjor och stora höfter har högre fertilitet. Bredare höfter gör det också lättare att föda barn.

Kurviga höfter förknippas även med intelligens. I en studie från 2008 såg man ett samband mellan midja-höft-kvot och intelligens och intelligenta barn, kanske för att fylligare höfter och lår också betyder högre nivåer av omega-3-fettsyror, som är viktiga för tillväxten av hjärnan under graviditeten. Det finns även ett samband till livslängd, eftersom fett på lår och rumpa inte är lika farligt som fett runt magen.

Det finns alltså en biologisk grund till varför Kim Kardashian visar upp sin rumpa. Men det utesluter inte att det finns andra skäl också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar