onsdag 3 december 2014

HIV snart ofarligt

HIV-viruset blir allt mindre smittsamt och dödligt. Forskare verksamma vid University of Oxford, tror att HIV i princip kommer att utvecklas till ett harmlöst virus på sikt. Små steg i den riktningen har redan tagits.

Forskarna jämförde HIV i Botswana med HIV i Sydafrika. HIV kom till Sydafrika tio år senare än till Botswana. Forskarna upptäckte att HIV-virusets förmåga att föröka sig var 10 procent lägre i Botswana, jämfört med Sydafrika. Tio års utveckling hade försämrat HIV-virusets reproduktion med 10 procent.
HIV. Bild från Wikipedia

Anledningen är att evolutionen gynnar "snälla" virus. Virus som hamnar hos personer med bra immunförsvar fastnar och kan inte föröka sig. Det kan antingen ge upp eller förändra sig för att överleva, men det kostar i egenskap av en försämrad förmåga att föröka sig. Det vi bevittnar är evolutionen som händer rakt framför oss, säger Philip Goulder, professor vid University of Oxford, till BBC News.

På 20 år har tiden från smitta till de första symtomen på AIDS ökat från 10 år till 12,5 år. Så småningom kommer viruset att ha anpassat sig helt till oss människor, tror forskarna. Framtiden får visa om evolutionen är snabbare än utvecklingen av vaccin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar