lördag 13 september 2014

Världens nyttigaste grönsaker och frukter

Det finns några säkra sanningar om kost och hälsa, bl a att man bör äta grönsaker och frukt. Det finns studier som tyder på att frukt och grönsaker minskar risken för cancer och kroniska sjukdomar.

Men vilka grönsaker är bäst? För att svara på den frågan skapade forskare vid William Paterson University i New Jersey en lista som innehåller 41 av de nyttigaste grönsakerna och frukterna baserat på mängderna av 17 viktiga näringsämnen, som mängden fibrer, kalium, protein, kalcium, folat, vitamin B12, vitamin A och vitamin D. För att inte frukter och grönsaker med stor mängd av ett ämne skulle få oproportionerliga poäng så beräknade forskarna varje frukt eller grönsaks näringstäthet baserad på andelen av det dagliga behovet av varje näringsämne.

Vinnare blev vattenkrasse med ett värde på 100. Tvåa kom Salladskål/kinakål (91.99) och trea mangold (89,27).

Källa: http://www.cdc.gov

Listan visar att grönsaker är nyttigare än frukt. Högst på listan av frukterna var röd paprika (41.26), följt av pumpa (32.23), tomat (20.37) och citron (18.72). Lite överraskande var att vitlök och blåbär inte fick plats på listan. Bär var överhuvudtaget dåligt representerade, vilket forskarna tror beror på att de innehåller mycket fytokemikalier - som har skyddande eller sjukdomsförebyggande egenskaper - men att det saknas uppgifter om dessa föreningar. Poängen räknades enbart fram baserade på de 17 definierade och viktiga näringsämnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar