torsdag 13 november 2014

Tysta fisar är farliga

Att släppa ut lite gas emellanåt är en naturlig del av matsmältningsprocessen. När du äter, sväljer du också luft som innehåller kväve och syre. Dessa gasbubblor tar sig genom kroppen och blandas upp med väte, koldioxid och metan på vägen. Det enda sättet som gasbubblorna kan ta sig ut på är genom hålet i slutet på mag- tarmkanalen. Sedan sprider sig gasen i luften som vi andas.

Jordens alla människor släpper sig 70 miljarder gånger varje dag. Men varför tycker vi inte att våra egna utsläpp är lika äckliga som andras? Det beror på att de miljardtals bakterierna som bor i din kropp liknar de som frigörs när du släpper ut gas. I blindtester har man sett att folk föredrar lukten av sin egen gas (och sina bebisars) över andras, vilket beror på att vi föredrar det som är bekant för oss.


Det är också så att saker som luktar dåligt oftast innehåller giftiga bakterier. Vi undviker instinktivt andra personers utsläpp, för att skydda oss mot eventuella gifter och sjukdomar. Människor och djur kan bära sjukdomar och några av dessa kan överföras genom luftburet fekalt material som följer med gasen ut ur kroppen.

Tysta fisar är farligast och värst, eftersom de inte ger hjärnan tid att förbereda sig för lukten. Därmed är de också de farligaste. Efter en riktig brakare kastar sig folk ner i skyddsrummen som om någon smällt en bomb, men en tyst fis är mer som en giftig senapsgas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar