lördag 27 september 2014

Lägre inomhustemperatur ger mer brunt fett

En ny studie visar att temperaturen påverkar mängden brunt fett som bildas i människor. Låg temperatur stimulera tillväxten, medan värme leder till minskning av brunt fett förlust. Studieresultaten visar att burnt fett är plastiskt hos människan.

Kyla aktiverar brunt fett
Brunt fett är en speciell typ av fett som bränner energi för att generera värme. Det håller smådjur och spädbarn varma, och djur med riklig brunt fett är skyddade från diabetes och fetma. Tidigare studier har dessutom visat att personer med rikliga bruna fettdepåer tenderar att vara magra och ha låga blodsockernivåer.

I studien utsattes fem män för fyra månadslånga perioder med olika temperaturer som är vanliga i klimatkontrollerade byggnader.

För den första månaden var temperaturen 24 grader Nästa månad sänktes temperaturen till 19 grader. Sedan tillbaka till 24 grader och slutligen upp till 27 grader den fjärde och sista månaden.

Oberoende av säsongen då studien genomfördes, ökade brunt fett under den kalla månaden och föll under den varma månaden. Under den kalla månaden ökade mängden brunt fett med ca 30-40%. Under den andra månaden med 24 grader, återvände värdet till utgångsvärdet. Vid 27 grader sjönk mängden brunt fett under baslinjen.

Forskarna tror att de allt varmare bostäderna minskar mängden brunt fett och därmed är värmen en bidragande orsak till försämrad insulinkänslighet, fetma och metabola sjukdomar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar