måndag 15 september 2014

Sex sätt att förbättra hjärthälsan på

Enligt ledande experter krävs det någon form av konditionsträning varje vecka. Antingen 150 minuter med måttlig intensitet eller 75 minuter intensiv träning. Man kan sprida minuterna hur man vill, t ex 20 minuter promenad varje dag och 15 minuter löpning fem dagar i veckan.

Konditionsträning är någon form av aktivitet som ökar din andning och puls, i grunden tvingas hjärtat att arbeta hårdare och bli starkare. Kondition förbättrar hur kroppen använder syre. När hjärtat blir starkare, orkar man utföra fysisk aktivitet längre. Här är de bästa sätten att förbättra sin kondition på:

1. Rask promenad
Den mänskliga kroppen är född att gå. Man gå på löpband eller ute. Man kan lyssna på musik eller gå med en vän. En promenad är alltid bättre än att sitta framför teven.

2. Löpning
I takt med att man blir mer vältränad är det naturligt att gå över till löpning. Löpning bränner dessutom många kalorier. Människan är gjord för att gå och löpa och när man kommit igång efter några veckor eller månader är det svårt att sluta.

3. Simning
Simning aktiverar massor av muskler. Risken för skador är låg och det är därför ett utmärkt komplement till löpning.

4. Cykel
Cykel är också ett skonsamt alternativ till löpning. Man kan köra spinning eller cykla på vägar och stigar. En cykel sparar dessutom tid om man tar den till jobbet. Träning och transport på samma gång.

5. Skidåkning
Om man bor där det finns snö under vintern bör man utnyttja möjligheterna att åka skidor. Skidåkning aktiverar alla stora muskelgrupper och flera studier visar att skidåkare är de som är mest vältränade.

6. Intervaller
När man tränat ett halvår till ett år kan man utöka träningen med intervaller. Det finns många typer av intervaller som 70/20, 10-20-30, 4x4. Det viktiga är att varva intensiv träning med lugnare återhämtning, t ex springa eller cykla intensivt i 4 minuter och sedan jogga lugnt i tre minuter fyra gånger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar