söndag 16 november 2014

Antioxidant i kaffe minskar risken för fetma

Kaffe är kanske en av de nyttigaste dryckerna som finns så länge man dricker högst 3-4 koppar om dagen. Studier har visat att kaffe minskar risken för kroniska sjukdomar som typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.

Kaffe innehåller bl a stora mängder av den kraftfulla antioxidanten klorogensyra. Det är den som ger kaffe viss bismak och den finns även i vissa frukter och grönsaker.

Forskarna tror att mat som innehåller mycket klorogensyra kan förbättra insulinresistens och fettlever - två vanliga biverkningar av fetma. Denna hypotes  har nu testats i en ny studie som publicerats i tidskriften Pharmaceutical Research.

Mössen åt en fettrik diet under 15 veckor samtidigt som de injicerades med klorogensyra två gånger i veckan. Det visade sig att klorogensyra förhindrade viktökning och förbättrade både insulinresistens och fettlever.

Klorogensyra har även anti-inflammatoriska egenskaper och forskning tyder på kronisk inflammation är en viktig drivkraft bakom fetmarelaterade sjukdomar, som diabetes, hjärtsjukdomar och metabola syndromet. Om klorogensyra kan minska inflammation, kan det kompensera för dessa negativa biverkningar av viktökning, tror forskarna bakom studien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar