måndag 17 november 2014

Varför gråter man av glädje?

Det är alltid någon som gråter på bröllop eller vid prisceremonier. Gråt är i vanliga fall ett sätt för kroppen att göra sig av med sorg, stress och gifter, men varför gråter vi av glädje? Enligt en ny studie återställer vi vår känslomässiga balans genom att reagera med negativa känslor på positiva händelser.

I studien undersökte man människors känslomässiga reaktioner på olika scenarier genom att utföra en serie experiment. I det ett experimentet fick 143 personer svara på om de gråter när de ser nära och kära återförenas eller medan de tittar på lyckliga scener i en film, och om de får lust att nypa kinderna på en söt bebis som de håller i.

Resultaten visade folk som hade negativa eller aggressiva reaktioner i ett scenario sannolikt också har det i andra. De som grät på sitt barns examen var mer benägna att ha lust att nypa en bebis kinder. Forskarna misstänker dessa reaktioner sker när folk är överväldigad med känslor.

I ett annat experiment såg man att sötare barn betraktades mer positivt och väckte fler reaktioner som att nypa dem i kinderna.

De som visade aggressiva eller negativa reaktioner på positiva känslor återhämtade sig bättre från sina känslomässiga toppar och var närmare att uppnå emotionell balans än människor som inte kände någon lust att nypa barnets kinder. Detta tyder på negativa reaktioner, såsom glädjetårar, kan hjälpa människor att lugna ner sig när de är överväldigade av glädje.

Det omvända kan också vara sant: Starka negativa känslor kan framkalla positiva uttryck som skratt. Till exempel har vi en tendens att skratta nervöst när vi konfronteras med obehagliga situationer.

Forskarna tror att människor har känslomässiga gränser. Om vår sorg eller glädje når en ohanterlig gräns, blir våra kroppar fysiologiskt överväldigade. Detta utlöser oväntade känslor - som glädjetårar - för att nå känslomässig jämvikt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar