lördag 1 november 2014

Rödbetsjuice är bra för fotbollspelare och hjärtpatienter

Nyligen avslöjade ett amerikansk fotbollslag (Auburn University) att de alltid drack rödbetsjuice inför sina matcher. Enligt en ny studie kan juicen ha bidragit till att fotbollslaget framgångar.

Forskning har visat att nitrat som finns i rödbetor ökar blodflödet till skelettmuskulaturen för uthållighetsidrottare, men man har inte funnit några liknande samband för explosiva idrotter som fotboll. En ny studie hittade dock ett sådant samband. Studien heter "Microvascular oxygen pressures in muscles comprised of different fiber types: Impact of dietary nitrate supplementation”, och visar hur rödbetsjuice skulle kan gynna fotbollsspelare genom att företrädesvis öka blodflödet till snabba muskelfibrer - de som används för explosiv löpning. Förutom att förbättra prestationsförmågan, fann forskarna också att rödbetsjuice kan förbättra livskvaliteten för patienter med hjärtsvikt.


För varje fotbollsspelare finns det många mer patienter med hjärtsvikt som skulle må bra av rödbetsjuice. En ökning av syretillförseln med 10 procent, kan vara skillnaden mellan att hamna i rullstol och att kunna vara med sin familj, skriver forskarna.

Fördelarna med rödbetsjuice kommer från dess rika innehåll av nitrat. Mängden nitrat i en 70-milliliter flaska rödbetsjuice är ungefär lika mycket som finns i 100 gram spenat. När man dricker rödbetsjuice reduceras nitrat i munnen av bakterier till nitrit. Nitrit sväljs sedan och reduceras därefter till kväveoxid, som vidgar blodkärlen som om man vrider på en vattenkran. Rödbetsjuice resulterade i en 38 procent högre blodflöde till skelettmuskulaturen, vilket gynnade de snabba musklerna.

Hjärtsvikt är en sjukdom där syretillförseln till vissa vävnader, framför allt till skelettmuskler, försämras. Det försämrar förmågan att röra armar eller ben och vara fysiskt aktiv. Den bästa behandlingen för dessa patienter är att röra sig. Det är dock ofta svårt. En ökning av syretillförseln till dessa muskler genom rödbetsjuice kan vara ett bra sätt att öka patienternas livskvalitet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar