söndag 2 november 2014

Är multivitaminer bra för hälsan?

Vitaminer är avgörande för vår hälsa. Det finns 13 essentiella vitaminer: vitamin A, C, D, E, K, B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B6 och B12; liksom pantotensyra, biotin och folsyra. Var och en av dessa vitaminer har en särskild roll i kroppen.

Vitaminbrist kan uppstå när man inte få nog av en eller flera vitaminer och brister har kopplats till en rad olika sjukdomar. Många äter därför multivitaminer. Men behöver friska personer verkligen äta tillskott av multivitaminer?


American Heart Association hävdar att vitamin- och mineraltillskott är slöseri med pengar. De rekommenderar att man äter mat istället, eftersom det inte finns tillräckliga bevis för att människor blir friskare genom att äta vitamin- och mineraltillskott. Mer forskning behövs för att se om tillskott av D-vitamin är viktigt för personer med en brist. Studier har visat att tillskott av D-vitamin minskade fallolyckor hos äldre och att det finns grupper i samhället med låga nivåer. Däremot är tillskott av betakaroten, vitamin E, och vitamin A-tillskott skadliga. Tillskott av de övrig vitaminerna påverkar dock inte hälsan, varken positivt eller negativt. Men de kostar pengar.

Trots de nya studierna ökar användningen av multivitaminer. Kosttillskottsindustrin fortsätter att växa i USA och hela Europa.

Faktum är att man kan få alla viktiga vitaminer från hälsosam mat som fisk, gröna bladgrönsaker, frukt och nötter, samt lite solsken för vitamin D.

En lista på de nyttigaste grönsakerna finns här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar