onsdag 19 november 2014

Mobiler förstör ryggen

När dagens barn börjar gymnasiet är de experter på att luta sig över sina mobiler, eftersom studier visar att det tar 10 000 timmar att bli expert och de flesta barn kommer att nå dit.

En ny studie konstaterar att sms:andet kan lägga till 25 kilo tryck på en persons rygg, beroende på i vilken vinkel personen står när de skriver. Det är inte tekniken som är ond i sig, utan evolutionen har format våra kroppar att fungera bäst utan mobiler och sms.

Ryggraden mår bäst när öronen är i samma plan som axlarna och skulderbladen är tillbakadragna. Alla andra positioner leder till spänningar, vilket sliter på ryggen.

Vid noll grader lutning är trycket lika med vikten för huvudet: ungefär 5 kilo. Men för varje ytterligare lutning, ökar trycket ökar. Vid 60 grader motsvarar trycket nästan 30 kilo.

En studie visar att människor använder bärbara enheter ungefär 2-4 timmar per dag, vilket innebär att vi böjer våra halsar mellan 700 till 1400 timmar under ett år. Med tanke på att många skolbarn använder sina mobiler mer än så, är risken stor att många kommer att få ryggproblem. 2000 timmar om året blir 18000 timmar under grundskolan.

Forskarna råder oss att vara lite mer uppmärksam med hur vi använder våra mobila enheter. Hållningen är viktig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar