torsdag 2 oktober 2014

20 minuter om dagen på gymmet förbättrar minnet

En ny studie visar att ett styrketräningspass på 20 minuter per dag kan förbättra minnet. Det är sedan länge känt att motion förbättrar minnet. Men ny forskning konstaterar att styrketräning inte bara stärker musklerna, utan även hjärnan. Det krävs dessutom bara två pass för att förbättra minnet.

De flesta tidigare forskning har tittat på sambandet mellan aerobisk aktivitet och minne. Man har sett att aerobisk aktvitet förbättrar minne och inlärning. Aerobisk träning producerar tillväxtfaktorer, nya blodkärl, och nya hjärnceller. Dessutom påverkar aerob träning humör och sömn.

Den nya studien visar att två styrketräningspass kan kickstarta denna process. Forskarna lät en grupp deltagare titta på och kommer ihåg en serie av 90 bilder på en datorskärm. Det var en blanding av positiva bilder(barn om leker), negativa bilder och neutrala bilder. Hälften av deltagarna i studien körde ett styrketräningpass, medan den andra hälften gjorde övningar som inte krävde några muskler.

Två dagar senare kom de som inte tränat ihåg 50 procent av bilderna, medan de som tränat minns 60 procent av bilderna. Träningsgruppen var mer benägna att komma ihåg positiva och negativa bilder i förhållande till de som inte tränat. Det är linje med tidigare forskning som funnit att vi tenderar att minnas emotionella upplevelser när det kopplas ihop med någon form av stress.

Forskarna tror att resultatet är särskilt viktigt för överviktiga personer eftersom det visar att även små steg - som knäböjningar - kan ge bättre minne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar