måndag 27 oktober 2014

Choklad förbättrar minnet

Kakao är fullproppat med nyttiga vitaminer och mineraler, men det innehåller också en typ av antioxidanter som kallas flavonoider. Ny forskning visar att flavonoiderna i kakao kan förbättra minnet hos personer över 65 år.

Omkring 40 procent av personer över 65 år drabbas av minnesförlust. Denna åldersrelaterade minnesförlust börjar redan i 40-årsåldern, men dess effekter blir allt mer märkbara med stigande ålder. Man börjar glömma namn på bekanta eller andra slumpmässiga saker.

Åldersrelaterad minnesförlust har satts i samband med en specifik del av hjärnan som ligger i hippocampus, som är ansvarigt för bildandet av nya minnen. Enligt forskarna visar studien att åldersrelaterade minnesförlust börjar i denna region av hjärnan, och att flavonoider kan vända på utvecklingen.
Choklad är både gott och nyttigt
Forskarna skapade en chokladdryck rik på flavonoider speciellt för forskningsändamål. De gav sedan drycken till 30 frivilliga i åldern 50 till 69 år i två olika doser: en hög dos innehöll 900 milligram flavonoider och en låg dos med 10 milligram. Deltagarna drack sedan drycken dagligen i tre månader.

Tester utförda före och efter tre månader visade på märkbara förbättringar i funktionen av hippocampus hos de som konsumerade mycket flavonoider. Deltagare som hade ett minne motsvarande en typisk 60-åring i början av studien hade minnet av en 30- till 40-åring efter tre månader.

Flavonoider finns också i grönsaker, te, rött vin och B2-vitaminrika livsmedel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar