onsdag 8 oktober 2014

Separationens vetenskap

Tiden efter en separation brukar medföra huvudvärk, trötthet och att de mörka ringarna under ögonen får den övergivna att likna en zombie. Det blir inte bättre av att titta på gamla bilder, läsa gamla sms eller googla efter sitt ex på internet. Det leder ingen vart och det är inte bra för kroppen. För att minska känslan av sorg - som är ett resultat av kroppens instinkt att samtidigt påskynda och bromsa hjärtslagen - kanske videon nedan kan ge lite vägledning.
Hjärnan hatar separationer. En studie från 2010 fann att aktiviteten ökade i den del av hjärnan som också registrerar fysisk smärta när deltagarna fick se bilder på sina ex. Detta beror på känslomässiga och fysiska smärta delar samma nervbanor i hjärnan. Hjärnan signalerar till kroppen att ett uppbrott faktiskt gör ont.

Att gå igenom ett uppbrott kan också leda till sömnlöshet, viktökning och sämre förmåga till kritiskt tänkande. Detta beror på att halterna av naturliga ”må-bra” kemikalier som dopamin och oxytocin minskar, medan stresshormonet kortisol ökar.

En anledning till att det kan vara svårt att släppa taget om sitt ex är att de var som en drog för hjärnan och tog upp en stor del av den. Efter en separation krävs det lång tid för att ställa om nervbanorna till singellivets nya omständigheterna. Separationer är jobbiga, men vi är gjorda för att överleva dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar