torsdag 9 oktober 2014

Blanda inte tandkräm och apelsinjuice

En av de viktigaste ingredienserna i tandkräm påverkar smaklökarna på ett sätt som förstör din upplevelse av apelsinjuice. Om man borstar tänderna före frukost, smakar apelsinjuicen vidrigt. Det beror på att tandkräm bl a innehåller natriumlaurylsulfat som hämmar de söta receptorerna och förstör fosfolipider som hämmar bittra receptorer. Tandkrämen hindrar alltså den söta upplevelsen och öppnar dörrarna för de bittra molekylerna. Det tar upp till en timme innan denna effekt är borta. Det kanske man inte hinner om man har bråttom till jobbet.

Det är dock ingen bra idé att dricka juice före tandborstningen. Precis efter man druckit juice är emaljytan påverkad av syran från juicen och behöver stärkas igen av saliven. Om man borstar tänderna i denna sura miljön utsätts tanden för onödig nötning. Man bör vänta minst en halvtimma. Då är det också för sent om man ska till jobbet.

Det finns däremot en dryck som nollställer smaklökarna och får juicen att smaka gott igen: kaffe. Det är kanske en av anledningarna till att kaffe är en av världens populäraste droger.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar