söndag 26 oktober 2014

Fyra nödvändiga och två onödiga kosttillskott

Vad man äter är lika viktigt som hur mycket eller hur ofta man tränar. Det kan vara både negativt och positivt. Det finns goda, dåliga och värdelösa kosttillskott. Här är en lista på sex kosttillskott som vi bör och inte bör använda:

Nödvändiga kosttillskott:

1. Protein
Proteinpulver är ett enkelt och effektivt sätt att få det protein din kropp behöver för att bygga muskler. Protein är viktigt för vår hälsa eftersom det finns i varje cell i vår kropp: muskler, hjärna, nerver, hår, hud och naglar. Protein hjälper också kroppen att bekämpa infektioner och att ge mättnad mellan måltiderna. Det går självklart att äta vanlig mat för att få i sig protein, men omkring 20 gram kan man ta som tillskott.

2. Fiskolja
För de som äter lite fet fisk är tillskott av fiskolja nödvändigt. Fiskolja innehåller två viktiga omega-3-fettsyror, EPA och DHA. Genom tillskott av fiskolja förbättrar man kolesterolvärden och det hjälper oss också att undvika benskörhet.

3. Kreatin
Kreatin finns naturligt i våra kroppar. Syftet med tillskott av kreatin är bara att öka hur snabbt kroppen producerar energi. Denna ökning av energi hjälper våra kroppar träna hårdare, snabbare och längre. Detta gäller särskilt explosiv styrketräning, högintensiv intervallträning och högintensiva sporter.

4. Vitamin D
Det naturliga sättet att få i sig vitamin D är att skapa det i huden med hjälp av solen. Det är svårt en stor del av året på norra halvklotet och därför är det nödvändigt med tillskott. Vitamin D stärker immunsystemet, benstomme och är viktigt för att reglera blodets halt av kalcium.

Onödiga kosttillskott:

1. Testosteron
Många män tar tillskott av testosteron för att förbättra sina resultat i gymmet och i sovrummet. Tyvärr finns en mängd biverkningar som akne, håravfall, prostataförstoring, njurskador och järnbrist. Det finns även psykiska biverkningar som aggression och depression.

2. Multivitaminer
Nya studier visar att tillskott av multivitaminer är meningslösa och t o m farliga. Det verkar som kroppen är anpassad att få i sig vitaminer genom födan och att multivitaminer rubbar balansen i kroppen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar