fredag 17 oktober 2014

Medelhavsdieten botar metabolt syndrom

För personer med metabolt syndrom är en medelhavsdiet kompletterad med extra olivolja eller nötter ett sätt att bli frisk, visar resultaten från en klinisk studie som publicerades Canadian Medical Association Journal.

Cirka 25% av alla vuxna runt om i världen har metabola syndromet. Syndromet förekommer i närvaro av tre eller flera faktorer såsom midjemått > 94 cm män och 80 cm > kvinnor, högt blodtryck, lågt HDL-kolesterol, förhöjda triglycerider och högt blodsocker, vilket ökar risken för diabetes, hjärtsjukdomar och död.

Spanska forskare analyserade data från en randomiserad kontrollerad studie, som inkluderade 5801 män och kvinnor i åldern 55-80 år med hög risk för hjärtsjukdom. Deltagarna randomiserades till en av tre dieter: en medelhavsdiet kompletterad med olivolja, en medelhavsdiet kompletterad med nötter eller en mager diet som kontroll.

Nästan 64 % av deltagarna hade metabola syndromet i början av studien. Efter knappt 5 år, visade det sig att de som följt en medelhavsdiet gick ner i vikt och sänkte blodsockernivåer och att 28,2 % inte längre uppfyllde kriterierna i det metabola syndromet.

Denna randomiserade kliniska studie visar att personer med hög risk för hjärtsjukdom, minskar risken för metabolt syndrom genom att äta enligt en medelhavsdiet kompletterad med olivolja och /eller nötter, jämfört med en vanlig fettsnål diet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar