söndag 12 oktober 2014

Mjölksyra och prestationsförmåga

Tidigare trodde man att mjölksyra försämrar prestationsförmågan, men på senare år har flera studier ifrågasatt detta. Tvärtom hävdar experterna nu att mjölksyra är en viktig energiresurs för cellerna. Utan mjölksyra skulle vi inte orka springa eller cykla lika långt och snabbt.

Det är möjligt att mjölksyra ligger bakom den brännande känslan i benen när man tränar väldigt hårt, men den brännande känslan har inget med träningsvärk att göra. Träningsvärk är i stället en konsekvens av små mikroskopiska skador på cellnivå, vilket är det det första steget till anpassning. Träningsvärk är anpassning till ny och / eller hårdare belastning.


När man tränar hårt omvandlar muskelceller glukos och glykogen till mjölksyra. Därefter omvandlas mjölksyra till bränsle i muskelcellernas mitokondrier. Forskning visar att både hjärt- och skelettmuskler föredrar mjölksyra framför andra bränslen. Genom att träna med hög intensitet, nära det som kallas mjölksyretröskeln, blir kroppen bättre på att skapa proteiner som hjälper till att absorbera och omvandla mjölksyra till energi. Därmed blir kroppen effektivare på att använda mjölksyra, vilket är en av fördelarna med att träna hårt.

Källa: Brooks GA, et al. Lactic acid accumulation is an advantage/disadvantage during muscle activity.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar