lördag 11 oktober 2014

Fem nyttiga fruktjuicer

Eftersom fruktjuicer i allmänhet innehåller mycket socker anses de inte särskilt nyttiga. Det finns dock vetenskapligt stöd för att dessa fem juicer är bra för hälsan:

1. Sur körsbärsuice
Sur körsbärsuice är rik på antocyaniner - fytokemikalier som tros förbättra kardiovaskulär hälsa och även motverkar cancer. Det finns även studier som tyder på antiinflammatoriska egenskaper och att det är en bra dryck för återhämtning efter t ex ett maraton.

2. Rödbetsjuice
Rödbetsjuice sänker högt blodtryck och förbättrar syreupptagningsförmågan. Det finns flera studier som visar att löpare, cyklister och andra idrottsutövare, ökar sin prestationsförmåga efter att ha druckit rödbetsjuice jämfört med placebo.

3. Vattenmelonjuice
En vattenmelon är mest vatten så den är nästan en juice i sig. Oavsett om man äter den eller dricker den som juice har den många bra egenskaper, som att förbättra musklernas återhämtning. Vattenmelon är också en bra källa till lykopen som man tror motverkar prostatacancer och hudcancer.

4. Bitter melon juice
Bitter melon juice bromsar bröstcancer och förebygger cancer i bukspottkörteln, enligt två studier. Ett par studier, som offentliggjordes i 2010 och en annan 2013, fann att bitter melon blockerar tillväxten av cancerceller. Juicen slår ut cancercellernas glukosmetabolism och berövar därmed cancerns tillgången på det glukos som den behöver för att växa,

5. Grapefruktjuice
Enligt en ny studie ökade möss som åt en fettrik kost 18 procent mindre i vikt när de drack grapefruktjuice jämfört med en kontrollgrupp av möss som drack vatten. De juicedrickande mössen visade också förbättrade nivåer av glukos, insulin och en typ av fett som kallas triacylglycerol jämfört med deras vatten-drickande motsvarigheter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar