fredag 10 oktober 2014

Fem enkla steg för att komma över en separation

Separationer kan vara förödande och kan göra dig till en "exaholic," d v s till en person som analyserar gamla sms och följer ditt ex på facebook och twitter. Kärlek är en drog och det tar tid att bli kvitt beroendet till en person.

Antropologen Helen Fisher är en av de ledande experterna på mänskliga känslor och hon hävdar att en separation aktiverar samma delar av hjärnan som aktiveras när en missbrukare slutar ta sin drog. fMRI-bilder av hjärnan visar att områden som ansvarar för belöning är aktiverad i båda fallen. Detta bidrar till att förklara varför det är så svårt för människor att glömma sina gamla ex.

Genom att behandla personer som brutit upp som missbrukare, har SoulPancake - som undersöker livets djupa frågor - utvecklat ett 5-stegsprogram för hur man ska komma över ett uppbrott.

1. Gör dig av med din ilska på ett hälsosamt sätt.

2. Gör separationen till en lärorik erfarenhet. Du kan inte ändra det förflutna, men du kan använda den som en läxa. Skriv ner tre saker du lärt av relation.

3. Acceptera var du är just nu. Försök att vara medveten om vad du känner och försök inte fördriva den känslan, inte stänga av den, och inte undertrycka den. Ett sätt att göra detta är genom meditation.

4. Bekräfta det som var bra i relationen. Precis som det fanns en betydande mängd skäl att avsluta förhållandet, fanns det flera positiva skäl som höll dig i relationen.

5. Fokusera på dina bästa egenskaper. Separationer lämnar oss ofta med en känsla om att vår värld faller sönder, som om vi är värdelösa. Försök stärka din självkänsla och internalisera att du har värde. Skriv ner dina fem bästa egenskaper.

Dessa fem enkla steg ledde till en genomsnittlig ökning i lycka med 13 procent. Det kanske inte ändrar något i grunden, men förmodligen känner man sig lite bättre till mods om man följer dessa råd. Man ska aldrig se tillbaka på ett förhållande som ett misslyckande, utan göra allt för att se det som en upplevelse som gjorde dig starkare och smartare och bättre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar