torsdag 23 oktober 2014

Blåbär och grönt te skyddar löpare mot virus

Det är känt att hård träning ökar risken för luftvägsinfektioner i de övre luftvägarna. Enligt en ny studie kanske blåbär och grönt te kan minska denna risk.

Forskarna lät några erfarna löpare öka sin normala träningsmängd från 7 km per dag till 23 km per dag tre på varandra följande dagar. Hälften av löparna fick ett piller gjort av blåbär och grönt te, medan de övriga fick placebo. De som ätit de äkta pillren minskade risken för infektioner, vilket indikerar att blåbär och grönt te har potential att skydda idrottare från virusinfektioner efter hård träning, skriver forskarna i slutsatsen.

Forskarna tog blodprover från löpare, och utsatte sedan blodproven för virus och snabbväxande cancerceller. Löparna på blåbär och grönt te, kontra placebo löpare, hade högre nivåer av polyfenoler i blodet. Forskarna tror att dessa polyfenoler skyddade mot infektionerna. Pillret som används i studien motsvarade 3 koppar blåbär och 1,5 kopp grönt te per dag.

Man såg också att kroppens absorption av blåbär och grönt te ägde rum i tjocktarmen. Tidigare har man trott att dessa absorberades längre upp i tarmen.

Det betyder att löpare är bättre på att ta upp polyfenoler, eftersom löpning ger upphov till "läckande tjocktarm" som förbättrar upptaget. Löpare får helt enkelt mer valuta för pengarna när de äter frukt och grönsaker. Kombinationen av löpning och hög frukt- och grönsaksintag främjar kondition och hälsa och en del av detta sker genom att löpning påverkar på tarmen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar