tisdag 7 oktober 2014

Ett äpple om dagen hjälper mot fetma

En ny studie visar att den höga halten av fibrer och polyfenoler i äpplen - särskilt Granny Smith-äpplen - kan hjälpa till att förebygga sjukdomar som är förknippade med fetma.

Det visade sig att särskilt Granny Smith äpplen, på grund av sin höga halt av icke-smältbara föreningar, gynnar tillväxten av nyttiga bakterier i tjocktarmen. Trots att äpplet tuggas, utsätts för magsyra och matsmältningsenzymer, förblir dessa föreningar intakta när de når tjocktarmen. Där bearbetas de av bakterier i tjocktarmen, vilket gynnar tillväxten av nyttiga bakterier.


Granny Smith-äpplen innehåller mer av dessa ämnen än Fuji, Gala, Golden Delicious, McIntosh och Red Delicious. Granny Smith-äpplen förändrade bakteriefloran hos feta möss så att de blev mer lika magra möss. Forskarna tror att äpplen kan motverka de sjukdomar som är förknippade med fetma såsom kronisk inflammation och diabetes. Hos överviktiga personer är balansen mellan olika bakterier ofta störd, men genom att välja rätt mat kan man återupprätta en hälsosam balans av bakterier i tjocktarmen, stabilisera metaboliska processer som påverkar inflammation och i slutändan påverka känslan av att känna sig mätt, tror forskarna bakom studien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar