onsdag 22 oktober 2014

De nyttigaste nötterna

Enligt flera studier minskar nötter risken för en rad sjukdomar. En del nötter är kopplade till viktminskning, andra till bättre hjärthälsa och hjärnhälsa. Här avslöjas vilka nötter som är bäst.

Viktminskning: pistagenötter
Alla nötter är ungefär lika kaloririka. Det finns dock några nötter som har fler näringsämnen och bättre fett än andra, som pistagenötter. De innehåller stora mängder enkelomättade fetter som motverkar bukfetma.
En studie fann att när personer med risk för hjärtsjukdomar och diabetes ökade konsumtionen av pistagenötter, minskade de vikt kolesterol och blodsocker efter bara sex månader. En annan studie fann att människor som regelbundet åt pistagenötter tappade i snitt 5-6 kilo.

Hjärthälsa: valnötter
En studie från 2011 visade att valnötter har fler antioxidanter än andra nötter, vilket gör att de är mycket bra på att skydda celler mot sjukdomsframkallande fria radikaler. Valnötter förbättrar även en rad hjärtriskfaktorer och förbättrar blodflödet. Enligt en spansk studie är valnötter lika effektivt som olivolja när det gäller att minska inflammation och oxidation i artärerna.

Hjärnhälsa: jordnötter
Folsyra motverkar förlust av hjärnceller med tiden. Detta innebär att ju mer folsyra en person äter, desto bättre kan han eller hon motverka kognitiv försämring. Enligt en studie som publicerades i American Journal of Psychiatry kan folsyra även avvärja depression.

Det finns mest folsyra i osaltade jordnötter. Jordnötter har även höga halter av vitamin E och niacin, som båda ökar hjärnans hälsa.

Slutsats: I lagom mängd är nötter bland det bästa man kan äta för sin hälsa, särskilt när det ersätter kött och processade livsmedel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar