torsdag 30 oktober 2014

All sorts motion är bra för mental hälsa

Alla vet att motion gör att man känner sig fysiskt och mentalt piggare. Men finns det någon träning som är bättre än annan träning? Det viktiga verkar vara att röra sig, hur är inte så viktigt, visar en ny studie.

I studien jämförde man effekten av olika träningsmetoder på de kognitiva funktionerna hos personer i åldrarna 62-84 år. En grupp tränade kondition, en grupp styrketräning och en tredje grupp utförde motoriska uppgifter inriktade på koordination, balans och flexibilitet. De två första grupperna förbättrade sin fysisk kondition i form av kroppssammansättning, VO2 max, och maximal styrka efter 10 veckor, medan alla tre grupperna uppvisade likvärdiga förbättringar av kognitiv förmåga.


Personerna i den tredje gruppen utförde motoriska aktiviteter som är lätt att göra hemma. Det behövs inte ett gym, vilket är goda nyheter för många stillasittande personer. Det viktigaste för den kognitiva hälsan är att man gör nånting.

Studien var inriktad på exekutiva funktioner, eller de funktioner som gör det möjligt att reagera effektivt på en föränderlig miljö. Det är funktioner för att planera, organisera, utveckla strategier, uppmärksamma och minnas detaljer, och för att hantera tid och rum.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar